Annons

Annons – CLAS OHLSON

Så får du din sylt, saft och svamp att hålla längre

Att koka sylt och saft är ett enkelt sätt att ta vara på sensommarens smaker. Hållbarheten är runt 1–2 år, men det gäller att undvika mögel. Det gör du bland annat genom att skära bort alla fula eller skadade delar när du sköljer och rensar skörden.

Lika viktigt är det att använda rena burkar och flaskor. Om de har stått oanvända ett tag eller är nyköpta behöver de diskas. Därefter är det en bra idé att köra dem i ugnen på 100 graders värme i cirka tio minuter. Dels för att sterilisera dem, dels för att de riskerar att spricka om de är kalla när man häller i het sylt eller saft. Se också till att de är helt torra, då mögel kan uppstå i vatten som är kvar från rengöringen.

Burkarna och flaskorna ska gärna fyllas upp till kanten, och locket sättas på direkt. Därefter bör de förvaras mörkt och svalt för att hålla längre.

 

Kolla in Clas Ohlsons utbud av burkar och flaskor här

 

Därför bör du inte minska på sockret

Sylt och saft behöver sockras ordentligt. Inte bara för smakens skull utan även för att det håller mögel och jäsning borta.

Vill du ändå minska på sötman bör du frysa in saften eller sylten för att den ska hålla. Samma gäller rårörd sylt.

Lingon, hjortron och tranbär innehåller dock konserveringsämnet bensoensyra som ger en lång hållbarhet även med mindre socker.

 

Sylta och safta i höst? Hos Clas Ohlson hittar du allt du behöver

 

Så tar du hand om årets svampfynd

Torkad svamp håller i flera år om den förvaras i glasburk med tättslutande lock i ett mörkt och torrt utrymme.

De flesta matsvampar går bra att torka. Mindre sorter kan torkas hela. Större svampar torkar bättre om de skivas i mindre bitar.

Torkprocessen kan ske i vanlig rumstemperatur och brukar då ta några dygn. Sprid ut svamparna på exempelvis ett myggnät eller hushållspapper. Eller med en svamptorkare, som även kan användas för att torka exempelvis äpplen, örter och bär.

 

Beställ din svamptorkare här

 

Du kan också torka svampen på lägsta värme i en varmluftsugn. Temperaturen får då inte överstiga 50 grader.

När svampen är så torr att den lätt smulas sönder är den färdig.

 

Här hittar du allt inom smart matförvaring!

 

 

Advertisement

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 25 aug 2021