Skördetid - Vad är i säsong just nu?väder

Hösten står för dörren och många ser fram emot att gå ut och skörda sina äpplen, morötter, potatis och andra godsaker som växer i säsong just nu. 


Frukt och grönsaker som får mogna på egen hand efter svensk säsong smakar mer, innehåller mer näring, är anpassade att växa i vårt klimat och är ofta billigare i butiken. Råvaror som är i säsong har helt enkelt bättre kvalitet när den är färsk. 

Några exempel på råvaror i säsong 

Sommaräpplen mognar och kan plockas till början av september och ätas direkt. Höstäpplen mognar under andra delen av september och början av oktober och kan lagras en kortare tid. Det finns mycket man kan göra med äpplen i säsong: äppelkompott, äppelpaj, äppelchutney och mycket mer.

Plommon har säsong från augusti till början av oktober och det gäller även pumpan, som tillhör gurksläktet och har högsäsong i september. I september skördas också paprika, aubergine, chili, tomat morötter, ärtor, bönor och blomkål.

Här kan du få en bättre överblick kring alla grönsaker i säsong  Säsongsguiden

I skogen 

I den svenska skogen är lingon den vanligaste bärsorten och de mognar i augusti- september, som också är säsong för björnbär, rönnbär och tranbär. Man kan även finna blåbär en bit in i september. Bär kan användas för att göra saft, sylt, gelé och massa annat gott.

Om sommaren varit torr och het kan dock bärskörden minska påtagligt. Har inte sommaren varit alltför torr utan också innehållit en hel del regn, kan man nu glädjas åt att ge sig ut i skogen och skörda karljohansvamp. Den är allmänt förekommande i hela Sverige och likaså skogens guld kantarellen.

Skördefest

Skördefester och höstmarknader är en tradition på många ställen i Sverige. I år blir det inte några traditionella skördefester, men skördetiden uppmärksammas ändå på olika sätt. Se till att försöka hålla koll på vad som händer i ditt närområde.

Välj frukt och grönt från Sverige

  • WWF och Naturskyddsföreningen rekommenderar att man i största möjliga mån väljer mat efter svensk säsong eftersom det är ett sätt att tänka klimatsmart. Säsongsbetonad mat kräver färre transporter, grönsaker kan skördas när de är mogna och smakar bättre.
  • Ät klimatsmart genom att undvika flygtransporterade färska frukter, bär och grönsaker.
  • Välj i första hand färsk frukt och grönsaker från Sverige, i andra hand Nordeuropa och i tredje hand Sydeuropa.

 Källa: wwf.se, naturskyddsforeningen.se

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

Publicerad 27 aug 2020