Varför ofta förhöjd risk för bränder på sommaren?
Det finns en anledning till varför man upplyser om att det råder en förhöjd risk för bränder i naturen vid den här tiden på året och varför man bör vara lite extra uppmärksam då många ger sig ut i naturen och grillar.
- Om det har varit torrt en längre period bör man ha lite koll på vad som gäller om man ska grilla i naturen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.
Torrt i marken i flera lager
Torka och värme är två saker som ger risk för bränder vid den här säsongen och i synnerhet skogsbränder.
- Långa perioder av torka gör att marken torkar i flera lager, vilket gör att bränder startar. Dessutom kan bränder sprida sig mellan trädkronorna när det varit varmt och torrt mycket länge, förklarar Mikael Sjöstrand.
Dubbelkolla vad som gäller i ditt område om du ska grilla
Vid extrem torka utfärdas eldningsförbud på många platser i Sverige – och ibland råder även grillförbud. Ha som tumregel att alltid undersöka innan på kommunen, länsstyrelsen eller räddningstjänstens webbplatser för att få ett bättre grepp om vilka regler som gäller i ditt område.
Det finns två typer av eldningsförbud – eldningsförbud och skärpt eldningsförbud. Läs mer av vad dessa innebär på krisinformation.se
Några tips om hur man förebygger bränder
- Håll alltid 15 meters distans till hus och skog. Vid ett lantbruk gäller i vissa fall ett skyddsavstånd på 75 meter till byggnad och 40 meter till skog.
- Vattna runt grillplatsen, gärna två meter från där du planerat att grilla.
- Ha en mobiltelefon med täckning till hands.
- Håll elden under uppsikt hela tiden.
- Tänk på var du ska grilla, var blåser det ifrån, hur mycket blåser det, kan vinden gör att eldflammor sträcker sig in i en buske eller liknande. Undvik att grilla om det blåser kraftigt.
- Släck grillen med mycket vatten när du är färdig.