Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Afrikavärme på ingång

VÄDERNYHETER

PUBLICERAD 4 APRIL 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Det hör inte till ovanligheten att varmluft från nordvästra Afrika transporteras upp till våra breddgrader under sommarhalvåret, däremot handlar det inte om exakt lika höga temperaturer.

När vi talar om vart någonstans luftmassor har sitt ursprung tittar vi meteorologer ofta på temperaturfördelningen på drygt en kilometers höjd - det vill säga vid 850hPa. Vid den här trycknivån kan vi vidare göra en kvalificerad uppskattning om hur mycket temperaturen kommer att kunna stiga upp till vid marken, under rätt föreutsättningar, så här års.

Framför allt under vårkanten kommer solen att göra en stor skillnad för temperaturen nära marken. Blir det mer moln än vad prognosen sa så kommer vi också att få en lägre eller till och med en betydligt lägre dagstemperatur.

Vart kommer luftmassan från?

På den här nivån kan vi även följa luftmassans väg från sydligare breddgrader. Det är ofta i samband med omfattande lågtryckssystem som luften kan transporteras långt norrut och det kan variera hur länge luftmassan får stanna kvar.

Tumregeln

Som tumregel, under april månad, så kan vi lägga på omkring 12 grader från det vi läser av på 850hPa för att få den högsta dagstemperaturen vid marken vid soligt väder och ett väl omblandat gränsskikt.

Rekordvarm luft

Under helgen den 6-7 april ser det ut att kunna bli riktigt varmt på flera håll i västra och centrala Europa, då rekordvarm luft på 850hPa nivån väntas dra in. Det blir troligtvis väl över 30 grader i södra Spanien och Frankrike samtidigt som det blir svensk högsommarvärme ibland annat Nederländerna, Tjeckien och Tyskland.

Luftmassan berör delvis södra Sverige under veckoslutet då vi för första gången kan nå över 20 gradersstrecket för i år.

Publicerad 4 apr 2024