Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Total solförmörkelse

VÄDERNYHETER

PUBLICERAD 7 APRIL 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Ett fenomen få förunnat och ett mäktigt himmelskt skådespel är att vänta i flera amerikanska delstater under måndagen - en total solförmörkelse.

Under en solförmörkelse letar sig månen långsamt in precis framför solen och täcker solskivan, lite beroende på var man befinner sig, kan man se antingen en partiell eller en total solförmörkelse. Den partiella är när bara en del av solskivan täcks av månen, medan den totala innebär att precis hela solskivan täcks. Endast solens så kallade corona, alltså ringen av eld, blir synlig. Således är det vanligare med en partiell förmörkelse, då området som berörs är betydligt större.

Slumpen avgör

Det är en ren slump som gör att vi kan se fenomenet. Solen befinner sig nämligen ungefär 400 gånger längre ifrån jorden än vad månen gör, och solskivan är ungefär 400 gånger större än månskivan. Det här förhållandet gör att skivorna uppfattas som att de är lika stora från jorden.

Fenomenet är vanligare än vad man kan tro. Det är emellertid sällsynt att vi är på precis rätt plats vid rätt tidpunkt för att lyckas bevittna händelsen. En total solförmörkelse sker  ungefär två gånger per år, men ofta på platser där ingen befinner sig, som över världshaven eller på Antarktis till exempel. Det är dessutom en mycket liten skugga, där det sker en total solförmörkelse, som kastas ner mot jordytan.

Har man möjlighet att bege sig till platser där fenomenet inträffar ska man absolut ta chansen. En total solförmörkelse kommer inte att inträffa i Sverige förrän år 2126.

Längsta passagen sedan 1776

Nästa solförmörkelse kommer att bli synlig i 13 delstater i USA samt i Mexiko och Kanada. Det är en ovanligt lång passage över USA och den näst längsta någonsin sedan 1776. Den blir synlig i Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire och Maine.

Vädret spelar en avgörande roll

Nu vänder sig alla till väderprognoserna, eftersom att klart väder är en grundläggande förutsättning för att man inte ska gå miste om det här sällsynta fenomenet. Tittar vi på prognosen nu, dagen före, är det rätt goda chanser till relativt molnfritt väder över främst södra Mexiko, Missouri, Illinois, Indiana, New Hampshire och Maine. Det har att göra med ett lågtryck som berör västra USA samtidigt som fuktig luft drar in från den mexikanska golfen. Det ger en betydligt mer molnig prognos över exempelvis Texasområdet.

Något som är lite extra häftigt just den här gången är att fenomenet uppträder över självaste Niagarafallen. Det är en kittlande tanke att få stå där till dånet av fallen, samtidigt som förmörkelsen sakta träder fram. Senast det var en total solförmörkelse i USA var 2017, och jag fick möjligheten att åka dit.

Väder-Lasses solförmörkelse: "Jag glömmer det aldrig"

Tidigt på morgonen den 20 augusti 2017 sätter jag mig på ett plan som tar mig till Salt Lake City, där jag hyr en bil och åker upp till Idaho Falls. Det lilla samhället ligger på precis rätt geografiska plats för att man ska kunna skåda en total solförmörkelse. Mycket folk har samlats med ordentliga utrustningar och linser. För precis så är det att även om solskivan är täckt till 99% av månen, så kommer det vara för ljust att titta direkt mot den och se förändringen. Man behöver använda ett skydd för ögonen som filtrerar ut mycket av det inkommande ljuset.

Idaho Falls den 21 augusti 2017. Det är alltså endast två minuters mellanrum mellan bilderna.

En stund innan det är dags upptäcker jag dock att temperaturen faller - det blir kyligt. Jag tar på mig en extra tröja och fortsätter att dokumentera hur ljusstyrkan verkar gå ner något i min omgivning. Tillslut går allt väldigt snabbt och på en sekund blir den totalt svarta månskivan som nu helt blockerar solen synlig för blotta ögat.

Det liknar inte någonting jag någonsin sett och är häftigare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Lättast är att beskriva det som att det plötsligt dyker upp ett enormt brinnande svart klot eller svart hål uppe på himmelen. Ett skymningsljus lägger sig runt hela horisonten, vilket ger dig uppfattningen om att det är soluppgång/solnedgång i alla väderstreck samtidigt. Alla skuggor blir väldigt skarpa. Fåglarna tystnar och allt blir på något vis lika vackert som skrämmande.

Jag får en känsla av hur liten och maktlös jag är i förhållande till den kraft som himlakropparna rör sig med högt där ute. Mäktigt helt enkelt. Jag glömmer det aldrig.

Den totala solförmörkelsen pågår i knappt två minuter innan solljuset kommer tillbaka.

Publicerad 7 apr 2024